Design interior


Designul de interior a fost iniţial o ramura a arhitecturii, dar care acum se desprinde tot mai mult de domeniul din care face parte, căpătând statutul de disciplina de sine stătătoare ce presupune îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă prin crearea unui ambient ce îmbină atât principii estetice, cat şi de ergonomie şi antropologie ce cresc funcţionalitatea şi calitatea spaţiilor interioare.

În formularea unei decizii de design intervin mai mulţi factori. Este vorba despre spaţiul însuşi, cu dimensiunile şi construcţia lui, cu potenţialul şi limitele lui. Apoi trebuie luată în considerare destinaţia spaţiului respectiv, pentru muncă sau relaxare, pentru întâlnire sau rugăciune, comercial sau de învăţământ. Exista o semnificaţie a oricărui spaţiu, care îl investeşte cu autoritate, securitate, înţelepciune, succes, dându-i o alura fie senina fie ludica. în afara acestora mai sunt consideraţiile practice (accesul, iluminarea, acustica, spatiile de depozitare) şi cele de sănătate şi de protecţia muncii (prevederile pentru persoanele cu nevoi speciale etc.).

Procesul de creare a designului interior urmăreşte o metodologie sistematica şi coordonata, incluzând cercetarea, analiza şi integrarea cunoştinţelor în procesul creativ, prin care nevoile şi resursele clientului sunt satisfăcute rezultând un spaţiu interior care corespunde scopului proiectului.

Designerul de interior este cel care face ca aceste lucruri sa se întâmple, el face următoarele lucruri de fiecare data cu acelaşi entuziasm:
• analizează clientul, stilul sau de viata şi nevoile acestuia;
• integrează concluziile prin cunoştinţele sale de design interior;
• formulează concepte preliminare de proiectare, care sunt adecvate funcţional, estetic;
• dezvolta şi prezintă recomandările finale de design;
• pregăteşte materiale de prezentare, simulări, proiecte de execuţie detaliate;
• colaborează cu alte servicii profesionale de practicieni licenţiaţi în domenii tehnice (mecanice, electrice, sanitare etc.) pentru realizarea proiectului şi pentru respectarea normelor în vigoare;
• pregăteşte şi aplica ofertele şi documentele contractului ca agent al clientului;
• evaluează proiectarea şi implementarea de soluţii în timpul şi la încheierea proiectului.
Aceasta este definiţia tehnica a designului de interior, conform cu Naţional Council for Interior Design Qualification, dar designul este mai mult decât îmbunătăţirea condiţiilor locative, este o arta, o profesie interdisciplinara complexa, un proces cultural.

Profesia de designer de interior furnizează servicii de cercetare, dezvoltare şi implementare a planurilor, punând în practica necesitatea ca interiorul unui spaţiu sa îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii, sa crească productivitatea muncii şi sa protejeze viata, sănătatea şi bunăstarea persoanelor. în acest scop, designerul pune la dispoziţia clienţilor săi următoarele servicii:

1. Planificare

• analizează resursele proiectului şi limitările acestuia; identifica toate cerinţele de viata şi siguranţa;
• întocmeşte grafice de lucrări, planuri de lucru şi bugete;
• analizează cerinţele spaţiului şi obiectivele designului;
• integrează căutările cu experienţa şi cunoştinţele acumulate în designul de interior;
• determina nevoia şi recomanda specialişti în anumite discipline (structuristi, instalatori etc.).

2. Propunere conceptului de design

• formulează planurile preliminare şi conceptele de design corespunzătoare spaţiului;
• descrie caracterul, funcţia şi estetica proiectului.

3. Dezvoltarea designului

• dezvolta şi prezintă clientului spre aprobare finala recomandările de design pentru: planificarea spaţiului; aranjarea mobilierului; pereţi, ferestre, podea, respectiv intervenţii asupra tavanului; finisaje, culori, sanitare; instalaţie electrica, iluminat, tehnologia audio-vizuala şi comunicaţiile;
• propune obiecte de arta, accesorii şi decoraţiuni;
• propune bugete;
• prezintă, prin mijloace media, desene, schiţe, perspective prin rânduri, ajutându-se cu exemple şi fotografii din reviste sau alte lucrări executate.

4. Propunerea documentelor contractuale


• pregăteşte – spre aprobarea clientului – scitele de lucru şi specificaţiile pentru construcţia interioara (care nu este de rezistenta), materiale, mobilier, textile etc.;
• colaborează cu servicii profesionale ale consultanţilor sau furnizorilor specializaţi din domeniile mecanica, arhitectura, electricitate, construcţii şi identifica furnizorii calificaţi;
• pregăteşte documentele de licitaţie, colectează şi selectează ofertele;
• asista clientul la încheierea contractelor cu furnizorii.

5. Administrarea contractului

• administrează documentele contractuale în calitate de reprezentant al clientului;
• confirma obţinerea aprobărilor necesare;
• verifica şi aproba schiţele şi mostrele furnizorilor pentru a certifica faptul ca ele respecta conceptul de design;
• efectuează vizite de lucru şi inspecţii pe teren la lucrări;

• asigura dirigenţia de şantier: monitorizează stadiul lucrărilor şi livrările furnizorilor;
• urmăreşte instalarea mobilierului, textilelor şi echipamentelor;
• pregăteşte lista deficientelor.

6. Evaluare

• urmăreşte şi evaluează implementarea proiectului, atât în timpul execuţiei, cat şi la finalizare.

„Urâtul se vinde greu” – este sloganul lansat acum vreo patru decenii de Raymond Loewy, iar designul de interior este industria frumosului ambalata şi livrata în locuinta proprie, este cadoul pe care il facem eu-lui nostru, confortului nostru personal intr-o lume din ce în ce mai haotica şi mai distanta. Pentru omul contemporan casa reprezinta locul interactiunii sociale, dar şi al retragerii, spaţiul în care îşi trăieşte şi îşi ascunde, sau exhiba, după caz, şinele interior.

În aceasta lume mereu în schimbare, a promisiunilor excepţionale şi a perspectivelor neliniştitoare, a izbucnirilor tehnologice incontrolabile, rolul central de formare îl are designerul, amploarea întregii sfere a designului contemporan, tinde sa cuprindă toata ambianta vieţii noastre. Creaţiile designerului au un puternic impact social şi determina comportamentul şi personalitatea umana, de aceea, mai nou, viata noastră se învârte, deşi nu o simţim întotdeauna, în jurul tendinţelor, aşteptărilor, propunerilor de life-style generate de industria frumosului – designul.

105 răspunsuri la „Design interior

  1. Buna ziua eu asha vrea sa ma interisez daca se poate de transferat de la shcoala profesionala cu inclinatii de informatica la dv in colegiu de la a 2-a jumate a anului shcolar a primului curs la specialitatea de Design interior…multumesc anticipat…

    • Nu exista asa ceva, depinde de media tuturor candidatilor, se ia in mod descrescator. Daca te incadrezi cu media printre cei care vor completa locurile atunci – multa bafta la studii in cadrul CCC.

  2. acum termin clasa 9 dar nu am suficienti bani pentru a plati contractul shi ma intreb este vrio shansa de a intra la buget (am terminat 4 clase la pictura ma intreb daca asta mar putea ajuta)va rog am nevoie urgenta de raspuns

  3. eu in an am terminat classa a 9_a anul acesta pot sa intru la acest colegiu cu media de 7,46???????????????????????
    astept raspuns 🙂

  4. Salut la toti,eu ma numesc Ana si as vrea sa intreb,stiu ca este colegiu dar nu sunt grupe de elevi care au terminat clasa 12 de exemplu ca mine pentruca as dori mult sa pot invata asa o profesie ingragita foarte mult de mine.

    • Nimeni nu o stie, poate fi doar prognozata, dar si in cazul asta nu te va ajuta cu nimic pentru ca marsa de eroare poate fi mare. Intr-asta si consta „lupta” pentru a aplica la o specialitate – media ta cu care vii vs. a celorlalti cadidati (care difera in fiecare an).
      Daca nu esti sigura ca vei fi admisa la buget , iar acest lucru il pui orecum pe o treapta mai are decat dorinta de a studia un anumit domeniu dar poate si insuficienta resuselor proprii/a parintilor, incearca la o specialitate la care stii ca ai mai multe sanse sa inveti fara taxe.

  5. salut.anul acesta termin studiile la Scoala Profesionala,la profesia tencuitor…..intrebare este:- Daca nu pot desena dar imi place designul,pot sa intru in colegiu?

  6. am si eu o intrebare…pot sa depun documentele cu certificatul de nastere….buletinul inca nu il am si as vrea sa stiu daca pot face acest lucru fara el….astept rs*)) ms:*:*

  7. Eu as vrea sa formez desing interior,am auzit ca exista programe cu care se folosesc specialistii in acest domeniu.In programele este inclus diferit mobilier, poti sa formezi camera ta proprie,si iti alegi combinatia de culori…….Max cunosti asa fel de programe…Astept raspuns..

    • Ok Ana, din cate am inteles ai nevoie de un simulator 3d pentru design interior. Pentru asta poti incerca Sweet Home 3D (cauta pe google, vei gasi site-ul de unde il vei putea descarca gratis).

      Insa, programul cel mai des folosit de design-erii profesionisti este Autodesk 3DsMax, pentru inceput , daca te intereseaza modelarea 3D te poti initia in Google Sketchup (este un soft pe care il poti deprinde destul de repede si cu care poti face minuni 🙂 ). La texturarea modelelor vei avea nevoie de un procesor grafic cum ar fi Adobe Photoshop, GIMP, sau aletele.
      Bafta!

    • Da Elena e posibil. Iti recomand totusi cu toata sinceritatea sa vii mai bine dupa a noua. Faci patru ani de colegiu (daca vei invata ok primesti si bursa) dupa care mergi la universitate si continui pentru licenta.
      E mult mai interesant cand studiezi si altceva inafara de disciplinile standard cu atat mai mult ca iesi si cu diploma (o prima treapta oficiala spre un loc de munca 🙂
      Bafta!

  8. Aici lume ajungi anul 4 si nu intelegi cum sa faci si unde sa te duci mai departe, SUNT ANUL 4 LA DESIGN INTERIOR AICI IN ACEST COLEGIU ,clar ca stiu ce zic orientindu-ma si dupa ce spun colegii, au utilaj vechi sau uneori nici nu-l au, profesorii mai ales cei de materie sunt ca de la …….!!!!
    lipsa de carti,toata specialitatea se face intr-un amarnic bloc unde cind te asezi sa desenezi nici nu ai loc sa vezi natura!!!! SCUZE, DAR ASTA-I REALITATEA !!!! SFAT: NU PIERDETI 4 ANI DIN VIATA DEGEABA SI CU O MULTIME DE NERVI ,SI NU VA CHINUITI PARINTII SCOTIND 24.000 LEI DIN BUZNAR CA CLAR LUCRU CA NU FACE!!!! TREBUIE SA AI NERVI TARI SI MULT CALM DACA TOTUSI TE DECIZI ………”majoritatea elevilor dupa anul unu si doi fumeaza nu din placere dar din cauza rahatului in care au intrat fara a-si da seama…………INVATATI MAI BINE 12 CLASE IN MOD NORMAL LA LICEU SI MERGETI LA UNIVER CA ANUL 1 SI 2 INVATATI TOT CE SE INVATA AICI 4 ANI INTINSI CA UN FILM DE GROAZA ………………..Mult succes tuturor abiturientilor !!!!!!!!!

  9. Starea de a nu sti incotro s-o apuci poate fi abordata doar la nivel de persoana si perioada – nu poti generaliza. Intr-adevar, sistemul nostru de invatamant e la pamant – e incontestabil.

    Ce tine de fumuri, va spun asa – fiecare cu capul lui, iar stresul nu are nici o treaba aici, e doar un pretext pentru cei care se lasa influentati de asa-numitii „prieteni” si viciile lor.

    Va recomand o chestie, obtineti o specialitate si sustineti BAC-ul dupa anul 3 la colegiu. Diploma eliberata va fi o carte de vizita pentru voi ca specialisti.

    Lasati liceele ca o ultima alternativa, e o pierdere totala de timp si bani impusi de majoritatea directorilor si asociatiilor de parinti.

    La universitate NU SE PREDA nici pe departe asa cum se face la colegiu. Universitatea e doar un „instrument” legal de a obtine o diploma – nimic mai mult, dar nici fara ea nu e posibil.

    P.S. Faceti cum stiti mai bine!

  10. salut anul acesta termin 9 clase si vreau sa intru si eu la acest colegiu pot desena dar nu chiar bine nu am imblat la pictura imi place mult aceasta profesie si as vrea sa o invat astept raspuns va rog

  11. Salut, as vrea sa ma interesez daca aveti grupe ruse?! Si ceva informatii despre documente necesare daca persoana de peste hotare doreste sa intre la voi.

  12. salut,vreau sa stiu daca ai media 8 si am invatat 4 ani la scoala de arte plastice si am doua diplome republicane pot sa intru la acest colegiu ?…am nevoe de raspuns urgent va rogg..va multumesc

  13. mult stimate redactor , daca imi permiteti sa va spun asa , Max dragi elevi si parinti eu am absolvit scoala profesionala deci am 11 clase , cum credeti are rost sa ma perfectionez ? oare e perdere de timp , ma asigur ca nu , dupa ce am citit totul de la iceput pina la sfirsit de pe pagina data in ce priveste design interior . In ce priveste comentariul ce are la baza sa informeze viitorii abiturienti ca totusi sa inveti e mai bine la universitate din simplu motiv ca este prea scump la colegiu , imi da un motiv serios sa fac o alegere anume spre directia calitate , deci de ce , m-a intreb eu sa fiu un patimas cand as putea sa fiu acela ce face calitate ori-unde m-as afla

  14. Termin clasa a 9-a ,vreau după sa intru la dvs la colegiu as vrea sa stiu mai multe detalii am citit toata informatia de mai sus
    Cît este contractul?
    De pe ce data se incep admiterile?
    As fi bucuroasă sa primesc un raspuns inapoi.
    Multumesc anticipat😊

  15. Bună seara puteți să-mi spuneți cit costa contractul?și dacă pot să intru la dv la colegiu după 1 sau 2 după apsolvirea clasei a 9?

Lasă un comentariu